BRATISLAVA – 14. vychádzka, 10.9.2017, nedeľa

6. September 2017 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - PietorHistorické cintoríny skrývajú v sebe veľa čara. Zaujímavé náhrobníky často vyobrazujú symboliku života a smrti, a osoby, ktoré tu našli svoj posledný odpočinok, prezentujú pozoruhodné životné osudy. K tomu všetkému sa pridáva zeleň, ktorá dotvára oázu ticha. Nájdeme ju aj na Cintoríne pri Kozej bráne, ktorý bol založený v roku 1783 a pochovávanie tu bolo ukončené v roku 1950. Na prechádzke budeme odhaľovať nielen symboliku výtvarného dotvorenia náhrobníkov; pripomenieme si aj činnosť osobností, ktoré zasahovali do diania nielen v našom meste. Veď v Bratislave každý pozná „manderlák“, ale nie všetci vedia, že architekt tejto budovy našiel miesto odpočinku na tomto cintoríne. Neobídeme ani hroby profesorov na evanjelickom lýceu, miesto odpočinku Jána Levoslava Bellu, autora prvej slovenskej opery, hrobku rodiny Berlinovcov, vlastníkov hotela Royal. Ďalej si spomenieme na veľkého znalca diela Jána Ámosa Komenského, profesora Jána Kvačalu a významného zakladateľa rádioterapie na Slovensku, doktora Ľudovíta Valacha. Starší Bratislavčania si iste zaspomínajú na známy obchod Pallehnerovcov. K prechádzke bude patriť aj objavovanie náhrobníkov vytvorených významnými umelcami. A to prejdeme len polovicu cintorína – druhú preskúmame o mesiac!

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
3 €
pre všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Stretneme sa o 10:00 alebo o 14:00 hod. pred vchodom do cintorína na Šulekovej ulici. Vychádzku ukončíme o 12:00 alebo o 16:00 hod. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Viera Jančušková.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa odporúčame TU. Vychádzka sa uskutoční určite, no počet miest je obmedzený počtom 25 osôb (prihláseným miesta garantujeme, platba prebehne na mieste oproti vstupenkám).

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - Bellovci


Komentáre:

4 reakcií to “BRATISLAVA – 14. vychádzka, 10.9.2017, nedeľa”

  1. Ludmila Štetinova - 8. September 2017, 8:51

    Dobrý deň, prihlasujem sa na prehliadku cintorína na Kozej ul. o 14-tej hod.

  2. warderova - 8. September 2017, 13:49

    Dobrý deň, pani Štetinova.
    Ďakujeme za informáciu, tešíme sa na Vás :)
    S pozdravom
    CK LIBER

  3. Jasna Gaburová - 10. September 2017, 8:16

    Dobrý deň, prihlasujem sa na prehliadku cintorína na Kozej o 10-tej hod. 2 osoby

  4. chrapanova - 10. September 2017, 8:22

    Dobrý deň, pani Gaburová.
    Ďakujeme za prihlášku.
    Rátame s Vami.
    CK LIBER