BRATISLAVA – 7. vychádzka, 12.12. a 13.12.2020, víkend

6. December 2020 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

LIBER - Martinský cintorín v BA, socha KristaPremiérovo sa poprechádzame po historickom Martinskom cintoríne. Založený bol v roku 1919 a vďaka zeleni je akýmsi ostrovom pokoja medzi rušnými ulicami Tomášikovou a Trnavskou cestou. Miesto posledného odpočinku tu našli zaslúžilý umelec František Krištof Veselý s manželkou Gizelou, akademický maliar Štefan Polkoráb či národný umelec prof. Alexander Moyzes. Pedagóg, logopéd a zbormajster prof. Rudolf Kratochvíl je tu pochovaný spolu s 1. manželkou Ludovikou, osamotene neurochirurg Jozef Žufa. Pokloníme sa pamiatke na národného umelca Ernesta Zmetáka, autora mozaiky v tympanóne Primaciálneho paláca či zakladateľa SĽUKu, Emila Ruska. Neobídeme ani hroby hudobného skladateľa Gejzu Dusíka či hercov Mariána Zednikoviča a Jozefa Adamoviča. Pohľadáme dve diela sochára Alojza Rigeleho aj spomienku na grófku Helenu Szapáry, donátorku Modrého kostolíka. Zaspomíname na zavraždeného advokáta, sudcu a politika Ernesta Valka. V kontraste s ním je tu pochovaný tiež mafián Vladimír Daniš či výpalník Ján Takáč. Cintorín sa môže pochváliť aj hrobom prezidenta republiky. Napriek množstvu kvetov a štátnej vlajke ho nenájdeme na čestnom mieste. Je ním totiž popravený obesením Jozef Tiso.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka): 3,50 € všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky (má zaplatené vopred).

Stretneme sa v sobotu aj v nedeľu o 9:00 – 10:30 – 13:00 – 14:30 hod. pred vchodom do cintorína na Trnavskej ceste. Vychádzku ukončíme vždy o cca 1 hodinu a 20 minút, aby sa skupiny nestretli. Z kapacitných dôvodov je nutná prihláška!

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Vychádzka sa uskutoční určite, no počet miest je obmedzený počtom 6 osôb na 1 čas. Preto do prihlášky na Vami preferovaný termín napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, bude môcť zaplatiť bankovým prevodom. Prihláseným miesta potvrdzujeme.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

LIBER - Martinský cintorín v BA, Ernest Valko

Komentáre:

7 reakcií to “BRATISLAVA – 7. vychádzka, 12.12. a 13.12.2020, víkend”

  1. Ružena Dudíková - 8. December 2020, 9:19

    Prihlasujem na vychádzku Martinský cintorín o 9,oohod.Mám Permanetku.Dakujem.12.12-sobota

  2. Ružena Dudíková - 8. December 2020, 9:23

    č.permanetky-2OO94

  3. Irena Chrapanová - 8. December 2020, 9:34

    Dobrý deň, pani Dudíková.
    Prihlášku treba urobiť v prihláškovom formulári, kde máte slovíčkom “náhradník” vyznačené už obsadené termíny.
    Ďakujeme za pochopenie
    Chrapanová, LIBER

  4. Zuzana Klokočová - 8. December 2020, 9:55

    Dobrý deň, prihlasujem sa na prehliadku Martinského cintorína
    dňa 12.12.2020 o 9,00 hod..

  5. Irena Chrapanová - 8. December 2020, 10:06

    Dobrý deň, pani Klokočová.
    Prihláškový formulár je tu: http://www.liber.sk/?page_id=96
    Tam máte vyznačené už obsadené termíny (slovom náhradník).
    Chrapanová, LIBER

  6. Daniela N. - 14. December 2020, 22:33

    Vážení a milí Liberáci,
    dovoľte mi poďakovať za váš prínos k poznaniu histórie nášho mesta v širších súvislostiach, ako aj za osobný prístup a entuziazmus.
    Ostatná vychádzka po martinskom cintoríne bola dôkazom oddanosti a zápalu pre prácu. Dúfam, pani Chrapanová, že ste nemali žiadne zdravotné problémy z podchladenia, lebo podľa mňa bolo priam hrdinstvom sprevádzať všetky skupinky a rozprávať a rozprávať… Želám vám veľa zdravia, spokojných klientov a zdaru do budúcich dúfajme že šťastnejších dní.
    S úctou Daniela N.

  7. Irena Chrapanová - 15. December 2020, 0:13

    Milá pani Daniela.
    V mene všetkých Liberákov Vám srdečne ďakujem za ocenenie našej práce :-)
    Čo sa mňa týka, tak prežila som vďaka horúcej vani a teplej perine, pod ktorou som s mobilom v ruke ešte v podvečer zaspala. Nedeľa už bola príjemnejšia, „bezrukavicová“.
    Tak som sa veľmi tešila, že už nebudem mať 3 hodiny mokrú handru na tvári :-)
    Opatrujte sa a budeme sa tešiť na ďalšie spoločné objavovania nášho mesta!
    Irena Chrapanová