BRATISLAVA – 7. vychádzka, 18.12.2020, piatok

12. December 2020 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

LIBER - Martinský cintorín v BA, krížPre veľký záujem opakujeme naše prechádzanie sa po historickom Martinskom cintoríne. Založený bol v roku 1919 a vďaka zeleni je ostrovom pokoja medzi rušnými ulicami Tomášikovou a Trnavskou cestou. Miesto posledného odpočinku tu našli zaslúžilý umelec František Krištof Veselý s manželkou Gizelou, akademický maliar Štefan Polkoráb či národný umelec profesor Alexander Moyzes. Pokloníme sa pamiatke na národného umelca Ernesta Zmetáka, autora mozaiky v tympanóne Primaciálneho paláca a známeho spisovateľa Dominika Tatarku. Neobídeme ani hroby hudobného skladateľa Gejzu Dusíka či hercov Mariána Zednikoviča a Jozefa Adamoviča. Pohľadáme diela sochára Alojza Rigeleho aj spomienku na grófku Helenu Szapáry, známu donátorku Modrého kostolíka. Na hrobe botanika Jozefa Mišáka objavíme jeden z najvzácnejších pomníkov. Vytvoril ho sochár Josef Deyl. Zaspomíname na zavraždeného advokáta, sudcu a politika Ernesta Valka. V kontraste s ním je tu pochovaný tiež mafián Vladimír Daniš či výpalník Ján Takáč. Cintorín sa môže pochváliť aj hrobom prezidenta republiky. Napriek množstvu kvetov a štátnej vlajke ho nenájdeme na čestnom mieste. Je ním totiž popravený obesením Jozef Tiso.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka): 3,50 € všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky (má zaplatené vopred).

Stretneme sa o 13:00 a o 14:30 hod. pred vchodom do cintorína na Trnavskej ceste. Vychádzku ukončíme vždy o cca 1 hodinu a 20 minút, aby sa skupiny nestretli. Z kapacitných dôvodov je nutná prihláška!

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Vychádzka sa uskutoční určite, no počet miest je obmedzený počtom 6 osôb na 1 čas. Preto do prihlášky na Vami preferovaný termín napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, bude môcť zaplatiť bankovým prevodom. Prihláseným miesta potvrdzujeme.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

LIBER - Martinský cintorín, Kristus

Komentáre:

2 reakcií to “BRATISLAVA – 7. vychádzka, 18.12.2020, piatok”

  1. Gabriela Rösslerová - 18. December 2020, 17:43

    Ďakujem za príjemnú prechádzku. Myslela som si, že tento cintorín ako tak poznám a zase som sa niečo naučila.
    Prajem príjemné sviatky a dovidenia.
    Gabi

  2. Irena Chrapanová - 20. December 2020, 12:26

    Milá pani Rösslerová,
    veľmi sa teším, že aj Vám, ktorá už má Martinský cintorín dobre pochodený, padla vychádzka na úžitok.
    Majte sa krásne!
    Irena Chrapanová