BRATISLAVA – 2. vychádzka, 25.2.2024, nedeľa

21. Február 2024 - LIBER asistent  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Peter Fillo -BA Michalská vežaTúto vychádzku venujeme stredovekému opevneniu Bratislavy, ktoré sa napriek svojmu veku môže pochváliť novým mladším výzorom ;-) Už v 13. storočí vznikal obranný systém mesta, ktorý sa zveľaďoval a prispôsoboval palebnej sile útočníkov. Mestské opevnenia boli vyrobené z kameňa, múry boli hrubé 130 až 160 centimetrov. Koncom 14. storočia viedli do mesta tri brány: Laurinská, Vydrická a Michalská a v 15. storočí aj štvrtá najmenšia Rybárska brána. V 18. storočí sa hradby a opevnenia stali brzdou rozvoja mesta a po nariadení Márie Terézie boli zbúrané v rokoch 1775 až 1778. Pozostatky hradieb (časť múrov a bášt) sa v meste nachádzajú dodnes a ich najzachovalejšiu časť tvorí Michalská veža a brána. Chránila mesto od severu a na noc sa zatvárala padacím mostom, padacou kovovou mrežou a drevenými vrátami. Dodnes vidieť zachované horné brvno s otvormi na pánty vrát. Tiež pozostatky barbakánu a obrannej priekopy, ktorá mala zaujímavé využitie v čase mieru. A 1 stavebná rarita! Návšteva veže na záver vychádzky bude dobrovoľná :-)

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Vstupné na Michalskú vežu: 4 € osoba v skupine LIBER (platí sa na mieste).

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 hod. na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Bratislava hradby Wikipédia - výrez

Komentáre: