BRATISLAVA – 6. vychádzka, 10.5.2014, sobota

3. Apríl 2014 - bartovicova  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

10.5.2014, 14:00, sobota, Sad Janka Kráľa Jesenná prechádzka po najstaršom verejnom parku v strednej Európe založenom v čase panovanie Márie Terézie určite spríjemní vaše nedeľné odpoludnie, najmä ak svoju pozornosť upriamime na skryté pamätníky.
Viete, že v sade je ich spolu 9? Pokúsime sa identifikovať vzácne dreviny, porozprávame si o protinapoleonskom vale, veži z františkánskeho kláštora, znameniach zverokruhu a ďalších zaujímavostiach spojených s touto lokalitou.

LIBER 1767-malyPekná jarná prechádzka po Sade Janka Kráľa, najstaršom verejnom parku v strednej Európe, nám spríjemní sobotňajšie odpoludnie. Park bol založený v rokoch 1774-76, v čase panovania Márie Terézie a svojimi 42-mi hektármi patrí dodnes k významným zeleným plochám hlavného mesta. Rozprestiera sa na pravom brehu Dunaja, na mieste, kde sa kedysi nachádzali lužné lesy. Neskôr tu vybudovali chodníky, okolo nich vysadili stromoradia a tak tu dokonca vznikli aleje. Dnes je tu naopak veľa nadrozmerných solitérnych stromov (platany, javory, topole), no potešia nás aj exotické sekvoje či ginká. Pozornosť upriamime na skryté pamätníky, ktorých je tu až deväť. Dozvieme sa tiež, prečo sa sad nazýva po básnikovi z obdobia romantizmu. Uvedomíme si spojenie so zaujímavými divadelnými tradíciami, slávnym rozáriom, výletnými reštauráciami i s vežou františkánskeho kostola, ktorá tu slúži ako altánok. Zastaneme pri znameniach zverokruhu a pri fontáne. Pripomenieme aj odstreľovanie Bratislavy armádou cisára Napoleona, prvomájové veselice a propeler.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
2,50 € pre všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Stretneme sa14:00 hod. v Sade Janka Kráľa (pri päte mosta SNP). Vychádzku ukončíme o 16:00 hod.

Sprevádza: Viera Jančušková.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa nie je potrebné. Vychádzka sa uskutoční určite !!!

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

Wiki Sad Janka Kráľa

Komentáre: