BRATISLAVA – 10. vychádzka, 26.8.2018, nedeľa

4. August 2018 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia Synagoga na HeydukovejNedeľu venujeme veľmi obľúbenej téme, ktorou je Židovská Bratislava. Jej stelesnením je dnes jediná funkčná synagóga v meste na Heydukovej ulici. Stavba predstavuje ukážku kubistického slohu a je dielom architekta Artúra Szalatnaia–Slatinského z rokov 1923-26. V interiéri synagógy si povieme o jej funkcii a význame od čias minulých až po súčasnosť. Vysvetlíme si rozdiel medzi synagógami (ortodoxnými a neologickými), dozvieme sa o bohoslužbách počas najväčších sviatkov v židovskom kalendári a porozprávame si o symbolike vnútorného zariadenia. V galérii synagógy, pôvodne určenej pre ženy, navštívime Židovské komunitné múzeum. Jeho expozícia s názvom „Bratislavskí židia a ich kultúrne dedičstvo“ prezentuje judaiká, predmety zo zbierky architekta Eugena Bárkánya. Zbierka vznikla po 2. svetovej vojne a pôvodne mala byť vystavená v dnes už nejestvujúcej neologickej synagóge na Rybnom námestí. Cez jedinečný výstavný koncept budeme vystavené židovské rituálne predmety vnímať v autentickom prostredí, pre ktoré boli vytvorené.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
3 €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Vstupné synagóga s múzeom: os. v skupine = 4 €; dôchodca, študent, dieťa, ZŤP = 3 €; dieťa do 12 = zdarma.

Upozornenie: Synagóga na Heydukovej ulici je sakrálny priestor. Návštevníkov úctivo žiadame, aby mali pri návšteve synagógy na sebe dôstojný odev. U mužov sa vyžaduje pokrývka hlavy (čiapka alebo klobúk) a dlhé nohavice. Ženy musia mať dlhú sukňu alebo nohavice a zakryté ramená.

Stretneme sa10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí, pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa nie je potrebné. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

Synagogue 33f1cc9e19

Komentáre: