BUDAPEŠŤ – Parlament, Mangalicové trhy a galéria, 13.2.2016, sobota

27. December 2015 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Google.com Budapeštianska tanečnicaKrásna architektúra, zaujímavá história, hodnotné umelecké diela aj kvalitná gastronómia – to všetko nás čaká v jeden jediný deň v Budapešti. Začneme ho prehliadkou reprezentatívnej  budovy Parlamentu, ktorá je najväčšou budovou v Maďarsku a druhou najväčšou parlamentnou budovou v Európe. Po jej komentovanej prehliadke sa prejdeme v čase obeda po neďalekom trhu Mangalicového festivalu (koná sa už 9. ročník), kde ochutnáme a nakúpime čerstvé výrobky (okrem mäsa zvyknú byť v ponuke syry, koreniny, olej, med, lekváre, sirupy a víno od domácich výrobcov). Následne nás autobus zavezie na hradný kopec, kde sa okrem hradu Budín (UNESCO), známej Rybárskej bašty či Matiasovho chrámu nachádza aj Maďarská národná galéria. Práve v nej sú vystavené Majstrovské diela z Múzea krásnych umení: 57 exponátov nás prevedie dejinami umenia – od antiky cez gotiku, renesanciu a baroko až k prelomu 19. a 20. storočia. Tešiť sa môžeme aj na sochárske lahôdky – egyptského pisára Inhotepa, slávnu Budapeštiansku tanečnicu, charakterovú hlavu F. X. Masserschmidta a Rodinovo súsošie Večná jar. Z maliarov menujme aspoň Moneta, Gauguina a Van Dycka. Vstupenka nám umožní aj návštevu ostatných výstav stálej expozície.

Cena výletu: 28,50 € pre všetky vekové kategórie.
Príplatok za prednostný výber sedadla: 3,00 € osoba.

Ceny vstupného:
- Parlament (cca 45 min. prehliadka so sprievodcom – v maďarčine a tlmočená do slovenčiny): dospelý a dôchodca = 7,00 €; žiak a študent do 24 rokov = 3,50 € a dieťa do 6 rokov = zdarma;
- Mangalica festival a trhy: voľný vstup;
- Maďarská národná galéria (stále expozícia): dospelý = 6,00 €; dôchodca 62-70 rokov, žiak a študent 6-26 rokov = 3,00 €; dôchodca nad 70 rokov, dieťa do 6 rokov, ZŤP, sprievodca ZŤP/S, držiteľ ICOM, ITIC, novinárskeho preukazu s fotografiou = zdarma.
Atrakcie nie sú povinné, z organizačných dôvodov však vstupné vyberáme vopred pri platbe za výlet.

V cene výletu je pohodlné cestovanie klimatizovaným autobusom, organizácia, sprievodcovské služby a DPH. V cene výletu nie je vstupné, poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Stretneme sa7:00 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské mýto). Návrat plánujeme na 20:00 hod.

Sprevádza: Árpád Korpás.

Počasie v Budapešti: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Už sme realizovali:
BUDAPEŠŤ – Rembrandt, Mangalicové trhy a Parlament, 7.2.2015, sobota
BUDAPEŠŤ – Výstava obrazov + Mangalicové trhy, 8.2.2014, sobota

Wikipedia Budapest Parlament

Komentáre:

2 reakcií to “BUDAPEŠŤ – Parlament, Mangalicové trhy a galéria, 13.2.2016, sobota”

  1. Monika - 19. Január 2016, 14:59

    A nevadi, ze mangalicovy festival sa kona 12-14.februar?

  2. chrapanova - 19. Január 2016, 15:08

    Ďakujeme za upozornenie. Práve včera nás o zmene informovalo Maďarské IC. Festival vždy býval v tom skoršom termíne a ako nám aj napísali z info centra “bohužiaľ ten termín dlho nebol známy, viaceré cestovky si to žiadali a sami organizátori nevedeli dať presný termín. Minulý rok bol o týždeň skôr, tak každý predpokladal, že sa to bude opakovať. Tento problém je žiaľ pri viacerých akciách, že dlho nie sú známe konkrétne informácie a potom, keď sa to zverejní, už pre cestovky je to neskoro.” Výlet preto plánujeme presunúť na sobotu, 13.2.2016 – hneď ako nám Parlament potvrdí presun rezervácie vstupu. Ďakujeme za pochopenie. CK LIBER