BRATISLAVA – 6. vychádzka, 30.7.2023, nedeľa

27. Júl 2023 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Palac_motesickych_2011V druhej polovici 18. stor. prebiehali v Bratislave veľké urbanistické zmeny – mestské hradby zbúrali, barok ustúpil novému slohovému cíteniu, klasicizmu. Ten nachádzal vzory v antickej architektúre. V Bratislave nachádzal uplatnenie až do polovice 19. storočia. Vychádzku začneme pred najvýznamnejšou klasicistickou pamiatkou, Primaciálnym palácom. Budeme si všímať architektonické detaily, ktoré charakterizujú obdobie klasicizmu a povieme si o udalostiach, ktoré sa tu odohrali. V Bratislave zohrala významnú úlohu rodina Feiglerovcov. Zaujme nás dom na Laurinskej ul., kaplnka sv. Kataríny, či palác Motešických. Neobídeme paláce rodiny PálffyovcovZichyovcov a pristavíme sa aj pri klasicisticky upravovaných meštianskych domoch. Klasicizmus sa uplatnil aj pri výstavbe nových objektov stavaných na miestach vzniknutých vďaka zbúraniu hradieb. Na Hviezdoslavovom nám. si pozrieme Nesterov palác so zaujímavou sochárskou výzdobou, Csomov dom a aj Kernov dom, ktoré sú zaujímavé aj osobnosťami či udalosťami s týmito objektmi spojenými.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom (informácie zašleme mailom po vychádzke). Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Primaciálny palác Bratislava, 2020-02-01 - Wikimedia

Komentáre: