BRATISLAVA – 7. vychádzka, 16.6.2024, nedeľa

31. Máj 2024 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Krematórium a urnový háj - foto ChrapanováPremiérovo navštívime ďalší významný cintorín nášho mesta. Nachádza sa na západe Bratislavy, v úbočí Malých Karpát, pekne zasadený medzi staré buky a borovice. Často sa nesprávne opisuje ako “cintorín v Lamači”, aj keď sa už nachádza v Záhorskej Bystrici. Hlavnou dominantou je budova krematória, ktoré je zároveň aj najstarším krematóriom na Slovensku. Jeho realizácia prebehla v rokoch 1967-68 podľa návrhu významného architekta a projektanta Ferdinanda Milučkého a od roku 2003 sa môže pýšiť označením národná kultúrna pamiatka SR. Samotná budova krematória až mysticky spája priestor pre rozlúčku s prírodou. V rovnakom duchu na človeka vplýva tiež oblúkový chodník, totemová plastika od Vladimíra Kompánka na ústrednej lúke aj travertínová fontána od Rudolfa Uhera pred hlavnou sálou. Urnový háj či rozptylová lúka neodmysliteľne patria k priestoru, v ktorom nájdeme spomienku aj na významné osobnosti z našej histórie, akými boli Július Bártfay, Emil Belluš, Albín Brunovský, Vladimír Clementis, František Dibarbora, Ladislav Novomeský, Viliam Záborský

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 hod. pred hlavným vchodom na cintorín pri nápise KREMATÓRIUM A URNOVÝ HÁJ – Hodonínska 44, 841 03 Bratislava – Záhorská Bystrica. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Zasielanie bezplatných sms informácií o vychádzkach: môžete žiadať TU.

Permanentku na vychádzky si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - krematórium BA

Komentáre: