BRATISLAVA – 3. vychádzka, 30.3.2014, nedeľa

29. Marec 2014 - bartovicova  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wiki - Messerschmidt_Gähner_VLM_orez

Našu 3. tohtoročnú vychádzku po Bratislave venujeme významnému sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi a jeho 49-tim “charakterovým hlavám”. Vytvoril ich v posledných rokoch svojho života práve v Peršporku, kde ako 47-ročný aj zomrel. Príjemnou prechádzkou navštívime alebo si pripomenieme miesta so slávnym sochárom spojené. Zájdeme tiež do dvoch galérií, v ktorých sa odliatky niektorých charakterových hláv nachádzajú. Pri troche pozornosti medzi nimi identifikujeme aj jeden vzácny originál. Budeme mať tiež priestor k vlastnej interpretácii týchto hláv, ktoré stvárňujú nálady človeka tak verne, že pohľad na zívajúcu tvár mnohých návštevníkov primäje k zívaniu. Pozornosť venujeme aj dielu o 2 roky mladšieho brata F. X. Messerschmidta, ktorý sa volal Ján. Bol to tiež sochár a svojmu staršiemu bratovi nie raz poskytol strechu nad hlavou či inú podporu. Spomenieme tiež významných objednávateľov F. X. Messerschmidta, akými boli napríklad Mária Terézia a jej radca, štátny kancelár knieža Václav Kaunitz.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
2,50 € pre všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Vstupné:
Galéria mesta Bratislavy: zdarma pre všetky vekové kategórie;
Mirbachov palác – stála expozícia:
2,00 € dospelý; 1,00 € dôchodca, študent, dieťa od 6 r., držiteľ karty ISIC, EURO, ITIC; zdarma ZŤP, sprievodca ZŤP, dieťa do 6 r., zamestnanec slovenskej galérie, držiteľ preukazu ICOM, AICA, novinárskeho alebo sprievodcovského, študent strednej umeleckej školy alebo vysokej školy (VŠVU, VŠMU, Pedagog. fakulta – študenti výtvarnej vých., poslucháči dejín umenia, estetiky a kulturológie).

Stretneme sa o 14:00 hod. letného času na Primaciálnom nám. pri studni. Vychádzku ukončíme o 16:00 hod. na Františkánskom nám.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa nie je potrebné. Vychádzka sa uskutoční určite !!!

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - Esterhazyho palac

Deti od 6r., študenti, dôchodcovia (individuálne) € 2,00
Držitelia karty ISIC, EURO, ITIC

Komentáre: