BRATISLAVA – 19. vychádzka, 30.11.2014, nedeľa

5. August 2014 - bartovicova  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wiki Stara radnicaPravidelnú novembrovú vychádzku venujeme cechom, remeslám a obchodu v Prešporku. Pripomenieme si, že k výraznému rozvoju remesiel u nás dochádzalo v 13. storočí vplyvom nemeckej kolonizácie. Prešporok postupne získaval vedúcu úlohu v remeselnej výrobe na západnom Slovensku. V meste okrem mnohých iných remeselníkov pôsobili aj ihlári, zvonolejári, taškári, rukavičkári, pančuchári, gombičkári, oknári, studničiari, mydlári, sviečkari či hrebenári. Pekári sa delili na tzv. čiernych pekárov, ktorí piekli chlieb a tzv. bielych pekárov, ktorí pripravovali pečivo. Vychádzka nás zavedie aj do Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici, kde si porozprávame o cechoch, ktoré združovali majstrov rovnakého remesla. Dozvieme sa, ktoré cechy boli najstaršie v Prešporku a kedy dosiahla remeselná výroba v našom meste svoj vrchol. Zaujímavé budú tiež detaily zo života jednotlivých cechov – o správe spoločného majetku, o voľbách, o výrobných a obchodných taktikách. Unikátne artefakty v múzeu nám tiež priblížia obchod v starom Prešporku.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
2,50 € pre všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Vstupné do Starej radnice:
2,00 € = skupina klientov CK LIBER (normálne stojí dospelý 5,00 €); zdarma = držitelia preukazov ZŤP, ICOM, Zväz múzeí na Slovensku, Asociace múzeí a galerií ČR, Press; držitelia čestných vstupeniek; dieťa do 6 rokov.

Stretneme sa o 14:00 hod. na Primaciálnom nám. pri studni. Vychádzku ukončíme o 16:00 hod. v múzeu. V prípade záujmu je možné zostať dlhšie – zatvárajú o 18:00 hod.

Sprevádza: Zuzana Tomčániová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa nie je potrebné. Vychádzka sa uskutoční určite !!!

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

Remesla - sukennictvo

Komentáre: