SPITZ a MELK – Slávnosť marhúľ a kláštor, 19.7.2015, nedeľa

14. Júl 2015 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia ApricotsUž tradične si užijeme marhuľovú slávnosť v mestečku Spitz, uprostred malebného dunajského údolia Wachau, ktoré je pre svoje krásy a hodnoty zapísané v UNESCO. Po ceste tam navštívime kláštor Melk, ktorý nám okrem prehliadky opátstva (uvidíme cisársku izbu, mramorovú sálu, balkón, knižnicu, kostol) ponúkne aj jedinečnú letnú krásu parku a barokového záhradného pavilónu. Tešiť sa môžeme aj na novo obnovenú severnú baštu a vyhliadku z “panoramatickej” terasy. Po obede (14:00) prídeme do Spitzu, kde môžu záujemcovia navštíviť Múzeum lodníkov. Hlavným bodom programu sú však hody Marillenkirtag, ktoré sa stali oslavou typického produktu tohto kraja – voňavých marhúľ. Sladké plody sú už obraté a menia sa na lekváre, kompóty, likéry, poriadne silnú marhuľovicu a samozrejme aj na typickú tunajšiu pochúťku: marhuľové knedle! Na historickom námestí pred Kostolom sv. Maurícia nás privíta ľudová hudba a na púť sa vydá uličkami mesta veľký krojovaný sprievod na čele s kráľom a kráľovnou marhúľ. Potešíme tak oči pestrofarebnou prehliadkou krojov a zlatých čepcov, uši vystúpeniami folklórnych skupín a jazýčky čerstvou marhuľovou guľou zo starého “marhuľového automatu” na námestí. Ísť teraz do Spitzu je proste špica nápad :-)

Cena výletu24,00 € pre všetky vekové kategórie.

Ceny atrakcií:
Kláštor*,  záhrady a bastion Melk (cca 2,5 hod.): dospelý a dôchodca (v skupine od 20 osôb) = 11,00 €; dieťa a študent do 27 rokov (s preukazom) = 7,50 €; rodina (rodičia a ich deti do 16 rokov) = 24,00 €.
*Cca hodinová prehliadka so sprievodcom v nemčine, tlmočená naším sprievodcom.
Atrakcie nie sú povinné, ale z organizačných dôvodov vyberáme vstupné vopred pri platbe za výlet.

V cene výletu je pohodlné cestovanie klimatizovaným autobusom, organizácia, sprievodcovské služby a DPH. V cene výletu nie je poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava.

Stretneme sa7:45 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské Mýto). Návrat plánujeme na 19:30 hod.

SprevádzaDagmar Gubová.

Počasie v neďalekom St. Pöltenemôžete pozrieť TU.

Prihlásiť samôžete TU.

Wikipedia Melk Stift Melk

Komentáre: