BRATISLAVA – 1. vychádzka, 27.1.2019, nedeľa

23. Január 2019 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikimedia - J-N-Hummel By Dgarte (Diskussion) - Own workTúto vychádzku venujeme bratislavským rodákom, ktorí mali to šťastie, že im boli venované múzeá v meste, v ktorom sa narodili. Prvý z nich, Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), sa narodil do rodiny prešporského, respektíve viedenského divadelného kapelníka. Učil sa u F. P. Riglera a W. A. Mozarta. Pôsobil ako rakúsky skladateľ a klavírny virtuóz, neskôr ako pedagóg v Eisenstadte, Stuttgarte a Weimare. Do Rakúskej Habsburskej monarchie sa už nevrátil. Expozícia je hlavne zbierkou historických hudobných nástrojov z pozostalosti. Nie ďaleko od domu, kde sa narodil Hummel, v čase Rakúsko-Uhorskej monarchie vyrastal ako žid druhý významný Bratislavčan, moderný sochár Arthur Fleischmann (1896-1990). Študoval medicínu v Budapešti a Prahe a sochárstvo vo Viedni. Neskôr precestoval rôzne svetadiely, napríklad Južnú Afriku (žil 2 roky na Bali, spoznal Zanzibar) a Austráliu a nakoniec sa usadil v Londýne. V polovici života konvertoval z judaizmu na kresťanstvo. Ako jediný umelec vytvoril busty štyroch pápežov za ich života. V múzeu je busta Jána Pavla II.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
3 €
= osoba; zdarma = držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Vstupné do Múzea J. N. Hummela a Múzea Arthura Fleischmanna (1 vstupenka platí do oboch múzeí):
dospelý = 3 €; dôchodca, študent, dieťa do 14 r. = 1,50 €; dieťa do 6 r., ZŤP, ZŤP/S, novinár, držiteľ Bratislava Card = ZDARMA; rodina (2 dospelí + deti do 14 r.) = 6 €.

Stretneme sa10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Štefan Kmeť.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa nie je potrebné. Vychádzka sa v oboch časoch uskutoční určite.

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

LIBER 2008-04-26 Múzeum Arthura Fleischmanna

Komentáre: