BRATISLAVA – 8. vychádzka, 11.9.2021, sobota

26. Máj 2021 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - PietorHistorické cintoríny skrývajú v sebe veľa čara. Zaujímavé náhrobníky často vyobrazujú symboliku života a smrti, a osoby, ktoré tu našli svoj posledný odpočinok, prezentujú pozoruhodné životné osudy. K tomu všetkému sa pridáva zeleň, ktorá dotvára oázu ticha. Nájdeme ju aj na Cintoríne pri Kozej bráne, ktorý bol založený v roku 1783 a pochovávanie tu bolo ukončené v roku 1950. Na prechádzke budeme odhaľovať nielen symboliku výtvarného dotvorenia náhrobníkov; pripomenieme si aj činnosť osobností, ktoré zasahovali do diania nielen v našom meste. Veď v Bratislave každý pozná „manderlák“, ale nie všetci vedia, že architekt tejto budovy našiel miesto odpočinku na tomto cintoríne. Neobídeme ani hroby profesorov na evanjelickom lýceu, miesto odpočinku Jána Levoslava Bellu, autora prvej slovenskej opery, hrobku rodiny Berlinovcov, vlastníkov hotela Royal. Ďalej si spomenieme na veľkého znalca diela Jána Ámosa Komenského, profesora Jána Kvačalu a významného zakladateľa rádioterapie na Slovensku, doktora Ľudovíta Valacha. Starší Bratislavčania si iste zaspomínajú na známy obchod Pallehnerovcov. K prechádzke bude patriť aj objavovanie náhrobníkov vytvorených významnými umelcami. A to prejdeme len polovicu cintorína – druhú preskúmame o 3 týždne!

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
3,50 € všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 hod. pred vchodom do cintorína na Šulekovej ulici. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00 hod. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Irena Chrapanová (Martin Záni je zo zdravotných dôvodov nahradený).

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami preferovaný čas napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom (informácie zašleme mailom). Prihláseným miesta potvrdzujeme. Vychádzka sa uskutoční určite.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Realizujeme tiež: BRATISLAVA – 10. vychádzka, 2.10.2021, sobota

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - Bellovci


Komentáre:

Jedna reakcia to “BRATISLAVA – 8. vychádzka, 11.9.2021, sobota”

  1. Gabriela - 3. September 2021, 17:17

    Prepáčte, ale v prihláške na prehliadku cintorína na Kozej dňa 11.9. som zabudla udať, že si prosíme termín o 10.00.
    Ďakujem