BRATISLAVA – 14. vychádzka, 17.12.2023, nedeľa

29. November 2023 - LIBER asistent  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

wikipedia - Samuel_Benjamin SoferNavštívime spolu dva židovské cintoríny. Ortodoxný cintorín sa ukrýva za vysokým kamenným múrom. A sú na ňom pochovaní významní bratislavskí rabíni. Medzi najznámejšími je syn a vnuk Chatama Sofera Samuel Benjamin Schreiber zvaný Ketav Sofer a Simcha Bunim Schreiber zvaný Ševet Sofer. Pozrieme si aj umelecky zaujímavé náhrobné kamene a tiež epitafy bohatých rodín Pappenheimovcov a Bettelheimovcov. V areáli sa ukrýva klenot funkcionalistickej architektúry, obradná sieň od architekta Friedricha Weinwurma. Na neologickom cintoríne uvidíme hroby architekta Artúra Szalatnai-Slatinského a nestora a zakladateľa prvého Židovského múzea na Slovensku, Eugena Bárkányho. Veľa náhrobných kameňov pochádza z 19. a 20. storočia. Mnohé epitafy sú príkladom secesie a neoslohov. Povieme si niečo o pohrebných tradíciách a vysvetlíme si význam symbolov na náhrobných kameňoch. Obdivovať budeme taktiež romantizujúcu orientálnu obradnú sieň neologického cintorína, na ktorej sa nachádzajú pamätné tabule židovských vojakov padlých počas 1. svetovej vojny.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00, o 12:00 a o 14:00 pri autobusovej zastávke Chatam Sofer (v smere z centra mesta). Vychádzku ukončíme o 11:45, o 13:45 a o 15:45. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - Ortodoxný židovský cintorín Bratislava_2021_20

Komentáre: