BRATISLAVA – 3. vychádzka, 14.4.2024, nedeľa

28. Marec 2024 - LIBER asistent  , Zaradené pod BRATISLAVA, VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia - Jezuitsky kostol BAV minulosti žila na našom území silná komunita karpatských Nemcov. Tá prispela k šíreniu filozofie protestantizmu. 3. vychádzku venujeme objavovaniu protestantskej Bratislavy. Dozvieme sa na nej, ktoré kostoly slúžili v minulosti evanjelikom a ktoré cirkvi v nich dnes slúžia služby Božie. Pozrieme sa, ktorý kostol má na veži namiesto kríža zlatú hviezdu. A prejdeme sa protestantskou štvrťou, v ktorej sa nachádzajú tri kostoly, modlitebňa, školy, nemocnica a cintorín. Povieme si tiež o histórii evanjelického cintorína, na ktorom odpočívajú mnohé významné osobnosti, ako napr. vynálezca a tvorca helikoptéry Ján Bahýľ, projektant domu Manderla a obchodného domu Dunaj architekt Christian Ludwig, autor prvej slovenskej opery Ján Levoslav Bella, národný buditeľ Vendelín Bohboj Kutlík, historik Ján Kvačala a ďalší. Na palisádach si pozrieme priečelie kostola cirkvi bratskej a budeme hádať, na priečelie ktorého kostola v centre Bratislavy sa podobá ;-) A viete, ktorý protestantský kostol má najväčšiu strechu v meste a celkom raritne má až 2 chóry? Dôjdeme aj k nemu!

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 hod. na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - Bratislava v 16. storočí

Komentáre: