BRATISLAVA – 13. vychádzka, 26.11.2023, nedeľa

23. November 2023 - LIBER asistent  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

LIBER _MG_1767Netradičná vychádzka nás čaká poslednú novembrovú nedeľu. Ako vždy sa prejdeme historickým centrom mesta, no tentoraz upriamime našu pozornosť na miesta spojené s katastrofami. Pripomenieme si tak významné povodne, požiare, zemetrasenia, epidémie a uvedomíme si, ako všetky tieto tragické udalosti ovplyvňovali po stáročia život v našom meste a často aj menili jeho tvár. Dozvieme sa detaily o požiari na Hlavnom námestí či na Bratislavskom hrade. Tiež si vysvetlíme historický vývoj ohlasovania požiarov a ich hasenia. Ukážeme si rysky označujúce výšku vody katastrofálnych povodní. Pohľadáme najstaršiu povodňovú značku na území Slovenska, ktorá sa nachádza práve v Bratislave. Zrekapitulujeme si vývoj regulácie Dunaja a spevňovania jeho brehov. Nájdeme súvislosti medzi povodňami, počasím a ročným obdobím. Zastavíme sa pred objektmi, ktoré po prekonaných zemetraseniach zaznamenali stavebné úpravy. Spomenieme aj morové epidémie a ich vplyv na výrazné zníženie počtu obyvateľov mesta. Nezabudneme na svätých ochrancov!

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

LIBER _MG_1759

Komentáre: