TŘEBÍČ a ZELENÁ HORA – UNESCO Vysočiny, 31.10.2010, nedeľa

27. September 2010 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Třebíč - bazilika sv. ProkopaTřebíč sa pýši hneď tromi atrakciami zapísanými na Zozname svetového dedičstva UNESCO: kresťanskou Bazilikou sv. Prokopa, židovskou štvrťou so synagógou a židovským cintorínom. Pri prehliadke románsko – gotickej baziliky, ktorá je najdlhším kostolom Čiech a môže sa pochváliť druhými najstaršími freskami na Morave, zájdeme aj do priestorov bývalej krypty, dnes najzachovalejšej časti celej stavby. Dozvieme sa tu o tajnej chodbe i o ešte nenájdenom poklade. Kontrastom k obrovskej bazilike je židovská štvrť. Vyzerá ako zmenšený svet, v ktorom žilo v dobe najhustejšieho osídlenia viac ako 1200 ľudí (v tom čase takmer 60 % obyvateľov Třebíča). Je jedinou kompletne dochovanou židovskou štvrťou v Európe a jedinou židovskou pamiatkou UNESCO mimo územia štátu Izrael. Zaujímavé príbehy zo života židovskej obce sa dajú čítať aj z kamennej knihy – náhrobkov židovského cintorína. Je ich tu viac ako 3000 a najstarší rok sa uvádza 1630. Téma cintorína nás neopustí ani v Zelenej Hore (Žďár nad Sázavou). Tu uvidíme ďalší UNESCO skvost, evidovaný pod názvom “Poutní 
                                                                                                       kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře”.
Cena výletu: 37,00 € dospelý,
34,00 € dôchodca, študent,
31,00 € dieťa do 15 rokov.
Príplatok za prednostný výber sedadla: 3,00 € osoba.

V cene výletu je cestovné, vstupné do všetkých spoločne navštívených atrakcií, organizačné náklady, sprievodcovské služby a DPH. V cene výletu nie je poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Stretneme sa o 7:00 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské Mýto). Návrat plánujeme na 19:00 hod. Cestovať budeme minibusom. Pozor! Zo soboty na nedeľu sa posúva čas. Preto výlet začína skôr, nakoľko pocitovo to bude 8:00 :-) a pri návrate nám slnko zapadne o hodinu skôr.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Třebíči: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Žďár nad Sázavou - kostel sv. Jana Nepomuckého

Komentáre: