TELČ a TŘEBÍČ – UNESCO Vysočiny, 2.10.2011, nedeľa

4. September 2011 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Telč - náměstíRenesančný zámok Telč nás príjemne naladí na nosnú tému nášho výletu, ktorou sú UNESCO pamiatky Vysočiny. Tiež sa poprechádzame fotogenickým námestím so 71 domami s množstvom arkád. Pripomenieme si aj filmy a rozprávky, ktoré sa tu točili. Následne navštívime Třebíč – pýši sa hneď tromi atrakciami zapísanými na zozname UNESCO: kresťanskou Bazilikou sv. Prokopa, židovskou štvrťou so synagógou a židovským cintorínom. Pri prehliadke románsko – gotickej baziliky, ktorá je najdlhším kostolom Čiech a zároveň sa môže pochváliť druhými najstaršími freskami na Morave, zájdeme aj do priestorov bývalej krypty, dnes najzachovalejšej časti celej stavby. Kontrastom k obrovskej bazilike je židovská štvrť. Vyzerá ako zmenšený svet, v ktorom žilo v dobe najhustejšieho osídlenia viac ako 1200 ľudí (v tom čase takmer 60 % obyvateľov Třebíča). Je jedinou kompletne dochovanou židovskou štvrťou v Európe a jedinou židovskou pamiatkou UNESCO mimo územia štátu Izrael. Zaujímavé príbehy zo života židovskej obce sa dajú čítať aj z kamennej knihy – náhrobkov židovského cintorína. Je ich tu viac ako 3000 a najstarší rok sa uvádza 1630.

Cena výletu:
29,00 € pre všetky vekové kategórie.
Príplatok za prednostný výber sedadla: 3,00 € osoba.

V cene výletu je cestovné, organizačné náklady, sprievodcovské služby po celý čas výletu a DPH. V cene výletu nie je vstupné, poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Atrakcie, do ktorých sú rezervované vstupy:
Zámok Telč (okruh A = renesančné sály), Bazilika Třebíč, Synagóga Třebíč.
+ 8,00 € vstupné pre dospelých = 37,00 € celkom.
+ 5,00 € vstupné pre dôchodcov, študentov, deti a ZŤP = 34,00 € celkom.
Návšteva atrakcií nie je povinná. Z organizačných dôvodov však vyberáme vstupné vopred.

Stretneme sa o 7:00 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské Mýto). Návrat plánujeme na 20:00 hod. Cestovať budeme autobusom.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v Třebíči: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Trebic - bazilika

Komentáre:

3 reakcií to “TELČ a TŘEBÍČ – UNESCO Vysočiny, 2.10.2011, nedeľa”

  1. Stanislava Štefancová - 21. September 2011, 8:03

    Dobrý deň,
    je možné zaslať bližšie propozície k danému zájazdu?
    Ďakujem

  2. Viera Kuchtová - 4. Október 2011, 15:59

    Telč je môj splnený bodík ešte z bývalých rokov, resp. z roku, keď som dovolenku v ČR po hradoch a zámkoch z istých dôvodov zrušila. Popoluškina črievička mi bola malá, tak som sa radšej šla prejsť do záhrady a urobila zopár fotiek – spomienku na celý život. Je to nádherné romantické mestečko. Škoda, že nie som princezná a nebývam na zámku!
    Třebíč bola lahôdka, oriešok, proste niečo ako bonus. Trošku mi vadili tie úzke uličky s hustou dopravou priamo za pätami. Cukráreň nám ponúkla mnohé lahôdky a veru že som ich zopár ochutnala a musím skonštatovať, že boli vynikajúce!
    Čo dodať na záver? Počasie nám prialo, a tak sme sa smiali nielen v autobuse, ale aj na slniečko. Vďaka úžasnej pani Irenke Chrapanovej sa mi aj tento výlet veľmi páčil. Teším sa na ďalšie, ktoré podniknem v jej spoločnosti …

  3. chrapanova - 5. Október 2011, 7:20

    To je milé :-) . Som naozaj moc rada, že sa Vám tak páčilo a že aj napriek menšej skupine sa nám podarilo absolvovať skvelý program. A možno práve preto! Veď neviem si ani predstaviť, ako by sa po tom stiesnenom židovskom byte posúvala veľká skupina :-) . Tak veľa energie do ďalších výletov a budem sa úprimne tešiť na ďalšie stretnutia!