KREMNICA – zlaté mesto mincí a medailí, 24.10.2012, streda

19. Október 2012 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

LIBER Kremnica IMG_7525Najstaršiu nepretržite fungujúcu mincovňu na svete (založená v roku 1328) môžeme cez pracovný deň navštíviť aj s prehliadkou výroby. Témou výletu do Kremnice budú teda mince, medaile, zlato a striebro. Veľmi chronologicky najskôr zájdeme do starej bane, kde získame predstavu o ťažkej a nebezpečnej práci baníkov, bez ktorých by sa proces výroby mincí nezaobišiel. Po obede absolvujeme exkurziu do výroby. Čaká nás tu unikátny filmový dokument o práci v mincovni za starých čias a prehliadka starej a novej mincovne. Uvidíme staré stroje vrátane ukážky ich funkčnosti a tiež tie moderné zo zaujímavej vyhliadky vo výrobnej hale, v ktorej sa razia aj naše euro mince. Tu nám bude vysvetlený a ukázaný proces výroby. Vo výstavke mincovne uvidíme tiež množstvo mincí z celého sveta, ktoré sa v našej “zlatej” Kremnici razili a šírili jej dobré meno. V predajni zasa budeme mať príležitosť zakúpiť si cenný suvenír. Záverom sa pokocháme exponátmi v múzeu mincí. Uvidíme tu tiež výstavu starých bankoviek či iné historické platidlá. Aj keď náš deň bude prioritne venovaný tematike výroby platidiel, nezabudneme sa v historickom centre zastaviť pri niektorých jeho architektonických unikátoch, ktoré mimochodom vďačia za svoj vznik baníckej histórii mesta.

Cena výletu: 27,50 € dospelý,
23,50 €
dôchodca, študent, dieťa.
Ceny sú priaznivé, nakoľko väčšinu autobusu obsadia študenti obchodnej akadémie.
Príplatok za prednostný výber sedadla:
3,00 € osoba.

V cene výletu
je pohodlné cestovné luxusným autobusom, vstupné do všetkých spoločne navštívených atrakcií, organizačné náklady, sprievodcovské služby a DPH. V cene výletu nie je poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Stretneme sa o 7:00 hod. na Nevädzovej č. 3 v Bratislave (pred budovou obchodnej akadémie). Návrat plánujeme na 18:00 hod.

Sprevádza: Irena Chrapanová.

Počasie v neďalekom Žiari nad Hronom: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

LIBER Kremnica IMG_7506

Komentáre: