BRATISLAVA – 13. vychádzka, 30.10.2022, nedeľa

20. September 2022 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Maximilianova fontana - Wikipedia, Ľubomír ReptaNa 2. vychádzke venovanej slohovým obdobiam bude nosnou témou renesancia. Tá na naše územie začala prenikať za vlády kráľa Mateja (I.) Korvína v 15. storočí spolu s humanistickým myslením. V architektúre mesta sa prejavila v 16. a 17. storočí. Preskúmame preto Starú radnicu s jej krásnym renesančným nádvorím a dva pôvodne evanjelické renesančné kostoly v jej blízkosti. Na Hlavnom námestí sa zastavíme pri Maximiliánovej fontáne. Premiérovo by už mala mať podobu z roku 1572 ;-) Typický znak renesancie, sgrafito, si pozrieme na Bielej ulici a na Panskej ulici. Nezabudneme nakuknúť ani do niektorých dvorov, kde sa zachovali arkádové chodby. K renesančnej Bratislave patrí aj bývalé jezuitské kolégium, Kolégium Emericanum a aj klariský kláštor, pri ktorých si spomenieme na ich zakladateľa, uhorského kardinála a ostrihomského arcibiskupa Petra Pázmanya. Vychádzku venujeme aj životu obyvateľov a najdôležitejším udalostiam 16. storočia, keď sa Bratislava stala hlavným mestom Uhorska a korunovačným mestom uhorských kráľov.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4 €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami preferovaný čas napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom (informácie zašleme mailom). Prihláseným miesta potvrdzujeme. Vychádzka sa uskutoční určite.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

MÚZEUM ARTHURA FLEISCHMANNA - LIBER

Komentáre: