BRATISLAVA – 17. vychádzka, 25.12.2022, nedeľa

20. September 2022 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Dom u Dobreho pastiera01- Wikipedia, Autor Lure, vlastné dieloĎalšia vychádzka za architektonickými slohmi bude venovaná rozkošnému a luxusnému rokoku. Jeho obdobie nastúpilo v 18. storočí, v poslednej fáze barokového obdobia. Do architektúry nám prinieslo drobné proporcie a ornamentaliku, do výtvarného umenia eleganciu pohybov, do umeleckých remesiel bohatú dekoratívnosť. V Bratislave sa to prejavilo pri výstavbe šľachtických palácov aj meštianskych domov. Na vychádzke ulicami starého mesta si všimneme skromnejšiu výzdobu paláca Juraja Apponyiho a zaujímavú výzdobu paláca Leopolda von Kutscherfelda. Neobídeme ani Spechov palác (dnes známy ako Mirbachov palác – sídlo GMB). Pozornosť upriamime aj na nezvyčajné mreže balkónov. Určite sa nám podarí objaviť zaujímavú olovenú kartušu. Pozrieme si tiež palác krajinského sudcu grófa Juraja Erdödyho a sochársku výzdobu Balassovho paláca na Panskej ulici. Z príkladov meštianskej architektúry spomenieme domy na Beblavého a na Židovskej ulici. Popri architektúre si porozprávame aj o osobnostiach, ktoré spomínané stavby obývali.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4 €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami preferovaný čas napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom (informácie zašleme mailom). Prihláseným miesta potvrdzujeme. Vychádzka sa uskutoční určite.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Mirbachov palac - Galeria mesta Bratislavy

Komentáre: