BRATISLAVA – 7. vychádzka, 20.8. a 10.9.2023, nedeľa

9. August 2023 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia Synagoga na HeydukovejOpäť sa vrátime k obľúbenej téme, ktorou je Židovská Bratislava. Na Heydukovej ulici ju zastupuje dnes už jediná funkčná synagóga v meste. V tomto roku si pripomíname 100 rokov od jej postavenia. Stavba predstavuje ukážku kubistického slohu, ktorý je našim československým národným architektonickým slohom. Je dielom architekta Artúra Szalatnaia–Slatinského z rokov 1923-26. Práve preto je tohtoročná výstava Židovského komunitného múzea na 1. poschodí synagógy venovaná celoživotnému dielu tohto architekta. Budeme tak môcť obdivovať na jednom mieste všetky ním projektované stavby, postavené v našom meste. Hlavným exponátom výstavy je samotná budova synagógy. Pri tejto príležitosti preskúmame jej zákutia a priblížime si symboliku, ktorá je v nej zakomponovaná. Okrem toho si povieme o histórii, zvykoch a sviatkoch židovskej komunity. V interiéri synagógy si povieme o jej funkcii a význame od čias minulých až po súčasnosť. Vysvetlíme si rozdiel medzi synagógami (ortodoxnými a neologickými) a dozvieme sa o symbolike vnútorného zariadenia.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50  €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Vstupné synagóga s múzeom (v skupine LIBER): dospelý = 4 €; dôchodca a ZŤP = 2 €; dieťa do 15 r. = zdarma.

Upozornenie: Synagóga na Heydukovej ulici je sakrálny priestor. Návštevníkov úctivo žiadame, aby mali pri návšteve synagógy na sebe dôstojný odev. U mužov sa vyžaduje pokrývka hlavy (čiapka alebo klobúk) a dlhé nohavice. Ženy musia mať dlhú sukňu alebo nohavice a zakryté ramená.

Stretneme sa10:00 a 14:00 na Heydukovej ul. 11-13, pred synagógou. Vychádzku ukončíme o 12:00 a 16:00.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo Vašej permanentky a prípadne ďalšie osoby, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si permanentku môžete vyplnením prihlášky TU.

Židovské komunitné múzeum - synagóga Heydukova

Komentáre:

2 reakcií to “BRATISLAVA – 7. vychádzka, 20.8. a 10.9.2023, nedeľa”

  1. Szabová Ana - 10. September 2023, 17:15

    Fantasticka vychádzka. Ďakujem. Ana Szabová

  2. Irena Chrapanová - 10. September 2023, 21:32

    Ďakujeme za pochvalu. Sme radi, že sa Vám páčilo a budeme sa na Vás tešiť aj na budúce :-) LIBER