BRATISLAVA – 11. vychádzka, 29.10.2023, nedeľa

19. September 2023 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikimedia - Univerzita Komenskeho 2Vychádzku venujeme architektúre 1. pol. 20. stor., keď bolo postavené veľké množstvo zaujímavých budov, bytových aj administratívnych, projektovaných významnými architektmi. Zastavíme sa na Nám. SNP pri objekte Veľkého Baťu od profesora Karfíka a pri pôvodnej budove Tatra Banky od architekta Milana Michala Harminca. Uvidíme bývalý obchodný dom Brouk a Babka od Christiana Ludwiga. Dozvieme sa, prečo si dal postaviť „Manderlák“ známy bratislavský mäsiar a z akého popudu boli vybudované červené „družstevné domy“ v dolnej časti námestia. V tomto období sa v Bratislave postavilo viacero bánk, ktoré môžeme obdivovať na Gorkého a Grôsslingovej ulici. Určite sa pri nich zastavíme a porozprávame si aj niečo zaujímavé o ich autoroch. Dnešnú Bratislavu si nevieme už ani predstaviť bez budovy hotela Carlton, Slovenského národného múzea či budovy Univerzity Komenského. V blízkosti poslednej sa zastavíme pri 1. funkcionalistickej budove v Bratislave – Umeleckej besede. Pospomíname na autorov stavieb a na ich hľadanie cesty; ako si ich podmanil funkcionalizmus.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
4,50 € osoba; 5 € menej ako 24 hod. pred vychádzkou; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 rokov.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 na Primaciálnom námestí pri studni. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00. Môžete si vybrať čas.

Sprevádza: Martin Záni.

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami vybraný čas napíšte číslo permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom. Vychádzka sa uskutoční určite.

Objednať si zasielanie sms informácií o vychádzkach: môžete TU.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Wikipedia - Hviezdoslavovo námestie, hotel Carlton

Komentáre: