SÁRVÁR – hrad Nádasdyovcov, kostol a termélne kúpele, 20.8.2016, sobota

17. Jún 2016 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipédia - Sárvár hrad - CopyTento osviežujúci  letný výlet nás zavedie do severo-západnej časti Maďarska, pomerne blízkej k Bratislave. Po ceste sa najprv zastavíme v obci Csempeszkopács, kde navštívime Kostol svätého Michala Archanjela z 13. storočia. Zachoval sa vo svojej románskej podobe a je bohato vyzdobený nástennými maľbami. Otvorenie kostola už máme dohovorené ;-) Ďalej budeme pokračovať do Sárváru, ktorý nás tiež privíta v znamení histórie. Zoznámime sa s jeho historickým centrom a navštívime miestny hrad – starobylé, ale zachovalé sídlo Nádasdyovcov. Ich rod sa vyznamenal v bojoch proti Osmanom a má spojitosť aj s čachtickou bielou pani, grófkou Alžbetou Báthory – Nádasdy. Práve ona sa zapísala do Guinnessovej knihy rekordov vďaka svojej záľube v omladzujúcich kúpeloch. Po získaní nových poznatkov čaká aj nás oddych v komfortných kúpeľoch na ploche viac ako 5.000 metrov štvorcových. Sárvár je vyhľadávaný najmä pre svoje termálne pramene, no sú tu okrem bazénov s liečivou vodou aj bazény rodinné a športové. Liečebná časť je oddelená od zážitkovej časti pre rodiny, preto si hostia môžu nerušene užívať uvoľňujúci relaxačný kúpeľ v teplej vode (36–38 °C). Ďalšie podrobnosti ohľadom kúpeľov nájdete TU.

Cena výletu: 25,50 € pre všetky vekové kategórie.
Príplatok za prednostný výber sedadla: 3 € osoba.

Ceny vstupného:
Múzeum Ferenc Nadásdy (hrad): dospelý (v skupine od 10 osôb) = 5 €; dôchodca, študent = 2,50 €; rodina (2 dospelí + 2 deti) = 12 €; deti do 6 rokov, dôchodca nad 70 rokov, ZŤP, sprievodca ZŤP, učiteľ = ZDARMA;
Kúpele Sárvár (16:00 – 18:30): dospelý, dôchodca = 7 €; študent, dieťa = 6 €.
Atrakcie nie sú povinné, z organizačných dôvodov však vstupné vyberáme vopred pri platbe za výlet.

V cene výletu je pohodlné cestovanie klimatizovaným autobusom, organizácia, sprievodcovské služby a DPH. V cene nie je vstupné, poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava (čas na obed je samozrejmosťou).

Stretneme sa o 9:00 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské mýto). Návrat plánujeme na 21:00 hod.

Odporúčame na nákup suvenírov forinty, prípadne platobnú kartu a do termálu plavky, uterák, šľapky.

Sprevádza: Árpád Korpás.

Počasie v Sárvári: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Árpád Korpás - Csempeszkopács

Komentáre:

3 reakcií to “SÁRVÁR – hrad Nádasdyovcov, kostol a termélne kúpele, 20.8.2016, sobota”

  1. Eva Turčaniková - 21. August 2016, 7:11

    Dobrý deň, chcela by som sa poďakovať touto cestou pánovi Arpádovi za krásny sobotňajší výlet do Sárváru. Je naozaj vidieť, že svoju prácu robí s láskou. Možno by stálo za vysvetlenie prečo sme museli stráviť toľko hodín v autobuse, keď bol vonku nádherný deň. Pán vodič nám povedal, že nemôžeme ísť po dialnici, nakoľko nemáme diaľničnú známku, čo nás veľmi prekvapilo a čas ktorý sme mohli stráviť v meste Sárvár sme strávili cestou v autobuse, ktorý sa tralalákal cestami necestami. Ľudia boli sklamaní, ufrfľaní…čo im samozrejme pokazilo náladu, ale mňa sa to netýka, nakoľko som videla aj maďarský vidiek, ktorý veľmi milujem.Ešte by som chcela podotknúť, že ak je v Maďarsku štátny sviatok a my tam ideme na výlet, určite nie je problém zistiť, či sa tam niečo v tom mestečku kam sa ide niečo deje, nejaké kultúrne podujatie a pod. Keď sme prichádzali na hrad, akurát skončilo predstavenie a videli sme už iba odchádzajúcich učinkujúcich, čo bola škoda a určite by nás potešilo, keby sme videli nejaké vystúpenie. V čase vystúpenia sme mali osobné voľno na obed, ktorý by sme určite každý rád posunuli a pozreli by sme si program, ktorý bol v tom čase. Bola to škoda, nakoľko to muselo byť nádherné a pre nás predsa len niečo iné. Ináč bol výlet vydarený a pánovi Arpádovi patrí veľké ďakujem za jeho profesionalitu a pozitívny prístup, obohatenie cesty rôznymi úsmevnými historkami a výkladom. S pozdravom, Eva Turčaniková

  2. chrapanova - 22. August 2016, 16:52

    Dobrý deň, pani Turčaniková,
    ďakujeme Vám za pochvalné slová pre nášho sprievodcu, ktoré mu, samozrejme, odovzdáme.
    Čo sa týka programu v Sárvári počas štátneho sviatku, tak informáciu nám hrad nedal vopred a to aj napriek tomu, že tam kolega opakovane volal a hovoril s nimi po maďarsky :-) Aktuality dali na web až tesne pred termínom výletu, kedy už nebolo možné meniť program (inak by sme vyradili návštevu kostola). Obed by však ťažké bolo obetovať, lebo naša CK garantuje ľuďom čas na jedlo.
    Ohľadom cestovania mimo diaľnice už sme dostali mailom podobnú otázku. Faktom ale je, že toto Vás vôbec nemalo zdržať, nakoľko diaľnica z celkovej trasy 360 km tvorí len 120 km. Navyše je to po nej dlhšia cesta (o 40 km) a autobus tam môže ísť max. 100 km / hod. Keďže pre auto sú obe cesty na čas rovnaké, pre autobus je cesta mimo diaľnice ešte kratšia, aj keď isto menej pohodlná. Určite však zaujímavejšia – presne ako píšete.
    Všetko dobré. Irena Chrapanová, CK LIBER

  3. Jozef Petrány - 5. Január 2020, 18:30

    Do budúcna by som vám zdovolením rád odporúčal termálne kúpele Sarvár – https://www.ensanahotels.com/sk/liecebne-kupelne-hotely/destinacie/madarsko/sarvar v ktorých nájdete skvelý odpočinok po náročnej túre prípadne, výborné liečivé procedúry :)