BRATISLAVA – 10. vychádzka, 2.10.2021, sobota

26. Máj 2021 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - WowyOpäť sa stretneme na vychádzke po Cintoríne pri Kozej bráne. Zopakujeme si symboliku náhrobníkov a v tichu starých stromov si porozprávame o rodine Dobrovičovcov, o zakladateľovi hudobnej školy pre Slovensko a v Bratislave, Milošovi Ruppeldtovi a o zakladateľovi kolónie pre robotníkov na Šancovej ul., Jurajovi Schulpem. Dominantu cintorína tvorí veľká klasicistická hrobka, v ktorej odpočíva barón János Jeszenák, popravený v Pešti po potlačení revolúcie v rokoch 1848/49. V kryptách pod pohrebnou kaplnkou sú pochovaní príslušníci rodín, ktorí zohrali významnú úlohu v dejinách mesta. Stretneme sa tu napríklad s menami Wigand, Ludwig, Dessewfy či Hackenast. Na cintoríne sú pochovaní aj známi pekári chýrnych bratislavských rožkov a príslušníci významných vinohradníckych rodín. Posledné miesto odpočinku tu našiel aj mladý nadporučík Fritz Wowy, zastrelený počas vzdušného boja v prvej svetovej vojne. A opäť pôjdeme po stopách bratislavského sochára Alojza Rigeleho, ktorý tu vytvoril veľmi zaujímavé náhrobníky. Jeden z nich je dokonca majetkom Slovenskej národnej galérie. V čase, keď sú pokusy o vytvorenie rozária v Sade Janka Kráľa, sa nezabudneme pristaviť ani pri hrobe zakladateľa prvého rozária v tomto sade, E. Limbachera. Spomenieme aj ďalších.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
3,50 €
všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Stretneme sa o 10:00 a o 14:00 hod. pred vchodom do cintorína na Šulekovej ulici. Vychádzku ukončíme o 12:00 a o 16:00 hod. Môžete si vybrať čas.

Irena Chrapanová (Martin Záni je zo zdravotných dôvodov nahradený).

Počasie v Bratislave: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa môžete TU. Do prihlášky na Vami preferovaný čas napíšte číslo Vašej permanentky a počet osôb, za ktoré platíte. Kto nemá permanentku, môže zaplatiť bankovým prevodom (informácie zašleme mailom). Prihláseným miesta potvrdzujeme. Vychádzka sa uskutoční určite.

Permanentku si môžete objednať vyplnením prihlášky TU.

Realizujeme tiež: BRATISLAVA – 8. vychádzka, 11.9.2021, sobota

Wikipedia - Cintorín pri Kozej bráne - Jesenák


Komentáre:

2 reakcií to “BRATISLAVA – 10. vychádzka, 2.10.2021, sobota”

  1. Kramaričová - 1. Október 2021, 20:58

    Prídeme 2 osoby na 14.hod, zaplatíme zajtra osobne

  2. Irena Chrapanová - 1. Október 2021, 21:19

    Pani Kramaričová.
    Nie je možné platiť v hotovosti a na hromadné akcie musíme mať zoznamy účastníkov. Pekne Vás prosíme prihlásiť sa teda na vychádzku cez náš formulár: http://www.liber.sk/?page_id=96 a my Vám následne pošleme podklady k platbe. Zaplatiť môžete aj po vychádzke, ak to nestihnete do nej.
    Ďakujeme za pochopenie. Váš LIBER :-)