HÉVÍZ – liečivé termálne jazero a poznávanie okolia, 12.8.-13.8.2017, víkend

17. Júl 2017 - Irena Chrapanová  , Zaradené pod VÝLETY AKTUÁLNE

Wikipedia - Waterlily on the Hévíz LakeMesto Hévíz je ideálnym miestom na relaxáciu aj na liečenie. Má jedinečnú pohodovú atmosféru a je preslávené vďaka najväčšiemu biologicky aktívnemu a prirodzenému termálnemu jazeru na svete. Voda v celom jazere je neuveriteľne čistá, nakoľko sa vďaka obrovskej rýchlosti prúdenia celkom vymení za 3,5 dňa. Skvelý oddych umocňuje aj pohľad na všade kvitnúce lekná. Výborné sú masáže, bahenné zábaly, pitná kúra. Podľa archeologických vykopávok nie sme zďaleka prví, kto objavil účinky tohto miesta. Už na konci doby kamennej tu žili ľudia a základy termálnej kúpeľovej kultúry položili Rimania v 2. storočí p. n. l. Kúpelná budova „Villa Rustica“ už vtedy mala teplé a studené bazény! Liečivé účinky termálnej vody začala aplikovať rodina Festeticsovcov už v 18. storočí. No zaujímavé je aj blízke okolie: Hrad Sárvár, ktorý sa vďaka nepretržitému obývaniu zachoval tak, ako bol v 17. storočí prestavaný “Čiernym Bejom” Ferencom Nádasdym, manželom “Čachtickej panej” Erzsébet Báthory. Kaštieľ Kesztely s najväčšou zachovalou veľmožskou knižnicou Európy a zrúcanina hradu Szigliget s krásnym výhľadom na Balaton, po ktorom nás čaká romantická 1-hod. vyhliadková plavba. Tiež  stredoveký hrad a bývalé biskupské sídlo Sümeg, pri ktorom bude práve prebiehať Festival stredoveku ;-)

Ubytovanie: V 3*** hoteli v Hévíze, ktorý je len 150 m vzdialený od brehu termálneho jazera a krytou chodbou je spojený s liečebným centrom. Hotelové izby majú balkón, vlastnú kúpeľňu, TV, telefón, chladničku a WiFi.

Strava: V cene ubytovania máme polpenziu (večera, raňajky) formou bufetových stolov.

Doprava: Pohodlným zájazdovým autobusom (max. 30 klientov).

Wikimedia - hrad Szigliget – výrezCena zájazdu: 111 € pre všetky vekové kategórie.
Doplatok pri 1 osobe na izbe:
9 €.
Môžete tiež súhlasiť s ubytovaním s inou samostatne prihlásenou osobou.
Príplatok za prednostný výber sedadla: 5 € osoba.

Ceny atrakcií:
1/ Sárvár (hrad): 5,50 € dospelý nad 10 os.; 3 € dôchodca nad 10 os. a študent nad 15 os.;
2/ Keszthely
(kaštieľ – komentovaná prehliadka): 10,50 € dospelý; 6 € dôchodca nad 65 r., študent do 26 r.; zdarma dieťa do 6 r.
3/ Balaton
(loď – okruh): 6,50 € dospelý; 3,50 € dieťa;
4/
Szigliget
(zrúcanina hradu): 3 € dospelý; 1,50 € študent do 18 r.; zdarma dieťa do 6 r.

5/ Sümeg (hradná pevnosť): 7 € dospelý; 3 € dôchodca, študent s preukazom; zdarma dieťa do 6 r.
Atrakcie nie sú povinné, no z organizačných dôvodov vyberáme vstupné vopred pri platbe za zájazd.

Wikipédia - Sárvár hrad - výrezV cene zájazdu je pohodlné cestovanie klimatizovaným autobusom, ubytovanie v 3*** hoteli s polpenziou, organizácia, sprievodcovské služby a DPH. V cene nie je vstupné na atrakcie, poistenie (môžete si ho doobjednať) a strava nad rámec polpenzie (čas na obedy je samozrejmosťou).

CK je poistená proti insolventnosti: certifikát TU.

Stretneme sa v sobotu o 7:00 hod. na parkovisku pri Istropolise (Trnavské mýto). Návrat do Bratislavy plánujeme v nedeľu na 21:00 hod.

Odporúčame: plavky, uterák, podložku na sedenie, vode odolné prezuvky, župan a forinty, nakoľko bude možnosť návštevy Jazerných kúpeľov (3-hod. vstupné = 2.800 HUF; dôchodca a študent = 2.300 HUF).

Sprevádza: Árpád Korpás.

Počasie v neďalekom Veszpréme: môžete pozrieť TU.

Prihlásiť sa: môžete TU.

Realizujeme tiež:
BALATON a VESZPRÉM – Maďarské more a mesto kráľovien, 29.7.-30.7.2017, víkend

Wikimedia commons - Hévíz_1 - Autor - HTME – Vlastné dielo,

Komentáre:

6 reakcií to “HÉVÍZ – liečivé termálne jazero a poznávanie okolia, 12.8.-13.8.2017, víkend”

  1. Bašťovanská - 19. Júl 2017, 20:34

    krásny zájazd, škoda, je mi ľúto, že v tom čase máme objednanú dovolenku. Nedal by sa zorganizovať aj v neskorších mesiacoch -IX.,X.?
    S pozdravom a prianím pekných dní
    Bašťovanská

  2. chrapanova - 19. Júl 2017, 20:58

    Mrzí nás, pani Bašťovanská, že sme sa netrafili do Vášho kalendára. A teraz na BALATON (29.7.-30.7.) ísť nemôžete? Oba zájazdy sú veľmi pekné a na každom bude aj relax aj veľa zaujímavostí z okolia Balatonu. Zopakovať vieme najskôr v roku 2018, ideálne, ak sa tento premiérový s úspechom zrealizuje… – inzerujte ;-)
    Chrapanová, LIBER

  3. Bašťovanská - 20. Júl 2017, 15:42

    Dobrý deň pani Chrapanová,
    Celé leto “čučím” doma, a naraz také krásne zájazdy. Tomu hovorím, poriadna smola. Bola som na obidvoch miestach, veľmi sa mi páčili, preto rada by som išla na tam ešte raz. V obidvoch termínoch ideme s vnúčatmi na dovolenku, ktorú sme si objednávali už v marci.
    Hévíz som videla a kúpala sa, pred asi 5-6 rokmi, v čase už chladnejšom október-november a Balaton v čase festivalu rýb a tiež v neskoršom období, september-október. Napriek chladnejšiemu počasiu, oba výlety boli pekné, zážitok z Hévízu znásobovala zima vonku, na oblohe hviezdičky svietili ,a my sme vonku plávali v teplučkej vode termálnej. Bol to pekný zážitok.
    Počas festivlu rýb na Balatone pršalo, ale výborné halászlé, nepríjemný pocit z dažďa nevadil.
    Na jeseň sme boli v Buku. Všetkým sa páčil zájazd, autobus bol stále plný, Bola som s nimi 3x. Šlo sa v piatok, do nedele. Nebolo to drahé, lebo bolo po sezóne, v cene bolo ubytovanie pri kúpalisku, s polpenziou a jedným vstupom do kúpeľov cca 100 €.
    Pekný deň prajem.
    Bašťovanská

  4. chrapanova - 20. Júl 2017, 16:11

    Ďakujeme za potvrdenie výberu dobrých miest na výlet, pani Bašťovanská. Je nám jasné, že neskoršie vypísanie našej ponuky prináša sklamania pre tých, čo už si naplánovali program s veľkým predstihom. Snáď sa polepšíme a dobehneme zameškané ;-) Pre teraz už nemôžeme robiť nič iné, ako ľutovať Vašej neúčasti a držať si spoločne palce, že sa o rok výlet zopakuje.
    Chrapanová

  5. Uherčíková Viera - 14. August 2017, 12:21

    Veľmi chcem pochváliť pána sprievodcu a pána vodiča. Sprievodca podal vysoko erudovaný výklad, bol výborný a svedomitý. Oceňujem aj kvalitnú jazdu a zodpovednosť pána vodiča.
    Ďakujem za výborný výlet a teším sa na ďalší. Prajem Vám veľa ďalších spokojných klientov, ale to Vy máte.
    Veľa úspechov Vám želá
    V. Uherčíková aj s dcérou

  6. chrapanova - 14. August 2017, 17:59

    Veľmi pekne ďakujeme, pani Uherčíková, za Vaše pochvaly a želania.
    Je to to najkrajšie povzbudenie k práci, keď vieme, že má zmysel a dobrý výsledok.
    Všetko dobré Vám želám
    Irena Chrapanová, CK LIBER